Zorg voor je eten
De invloed van voeding op onze gezondheid is groot: zoals je van kwalitatief slecht eten en verkeerde eetgewoonten ziek kunt worden, zo helpt een verse, voedzame en gebalanceerde voeding je daadwerkelijk aan een betere gezondheid.
We eten en drinken elke dag, meerdere keren per dag, ons leven lang. Voedsel is, samen met de zuurstof die wij inademen, de bron van al onze energie – zo belangrijk is eten.
Weten en eten
Wanneer we regelmatig en voldoende vers voedsel eten en goede eetgewoonten hebben, geven we ons lichaam de juiste voedingsstoffen die nodig zijn voor een goed verloop van alle fysiologische processen. Daarmee werk je preventief op het ontstaan van klachten en ziekten.
Je loopt minder risico op het ontwikkelen van overgewicht of ondergewicht, maag- en darmklachten, chronische vermoeidheid, diabetes, hart- en vaatproblemen en andere aandoeningen. Een goede balans aan voedingsstoffen, temperaturen en smaken heeft daarbij een positief effect op de werking van je geest en de staat van je emoties.
Wanneer wij te vaak kiezen voor sterk bewerkt, industrieel voedsel uit potjes, pakjes en zakjes of veel kant-en-klaar (snack)voedsel eten, geven we ons lichaam te weinig essentiële voedingsstoffen en vitamines en veel ‘vervuilende’ stoffen als verharde oliën en vetten, te veel zout, geraffineerde suikers, chemische conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakversterkers.
In combinatie met verkeerde eetgewoonten als slecht kauwen, te gehaast eten, te veel eten of juist maaltijden overslaan verzwakt op termijn onze spijsvertering. Een verzwakte spijsvertering kan –ook gezonde– voedingsstoffen niet meer goed afbreken en omzetten en er ontstaat een te kort aan energie.
Blijft voeding langdurig in gebrek, dan zal dit merkbare gevolgen hebben. We worden te dik of we vermageren, we voelen ons chronisch moe, we worden sneller ziek, ervaren méér onrust en spanning en kunnen last krijgen van uiteenlopende fysieke klachten.
Beter eten, hoe doe je dat?
Als voedingsdeskundige en coach kan ik je op twee manieren helpen om beter en gezonder te gaan eten: de eerste manier is te komen tot een goed gebalanceerd basisdieet – ofwel vers en gezond eten in het dagelijks leven.
De tweede manier is op basis van een goede anamnese en diagnose te werken met een specifiek voedingsadvies om klachten of aandoeningen te helpen verminderen. Zijn er klachten of (chronische) ziekte ontstaan, dan is een aangepaste voeding, afgestemd op je situatie en conditie, heel belangrijk om je weerstand en energie te versterken.
Met een goede voorlichting over voedingswaren en de werking van voedsel in je lichaam, krijg je beter zicht op wat je nodig hebt. Samen met je kijk ik welk eten goed past bij jouw conditie, constitutie, leeftijd en omstandigheden. En niet te vergeten: eten dat past bij jouw smaak.
Maar het belangrijkste is dat ik je help om het te doen. Gezond eten is een zaak van de praktijk. Wil je resultaat? Dan moet je het doen.
Voeding & leefstijl
Je leest vaak dat voeding en leefstijl samen worden genoemd. Waarom?
Gezonde voeding is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. Maar alleen gezond eten geeft je nog geen blakende gezondheid. Gezonde voeding werkt pas optimaal wanneer het ook goed verteerd kan worden. Dat doen je maag en darmen niet alleen: alle systemen in je lichaam werken samen, zijn afhankelijk van elkaar en beïnvloeden elkaar.
- Een goede ademhaling is onmisbaar voor een goede verbranding en omzetting van voedingsstoffen in energie (vergeet niet: zuurstof is onze belangrijkste ‘voeding’ om in leven te blijven!)
- Een goede lichaamshouding geeft je vitale organen als longen, maag en darmen de ruimte om optimaal te kunnen functioneren
- Voldoende beweging stimuleert de spijsvertering, verbetert de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen
- Rust nemen geeft je lichaam de kans om haar energie volledig te gebruiken voor een goede vertering, reiniging, opbouw en herstel.
Ook je gedachten en je emoties zijn van grote invloed op je spijsvertering. Van stress gaan we snacken en maaltijden overslaan, van woede kunnen we niet eten, angst trekt onze maag samen, verdriet zoekt troost in veel en vooral zoet voedsel. Veel piekeren en je zorgen maken leidt tot een knoop in je maag en gebrek aan eetlust.