Qigong

Qigong is een eeuwenoude Chinese bewegingsvorm,
gericht op het verbeteren van de doorstroming van bloed en energie in het lichaam.
De gezondheidsoefeningen versterken het lichaam en kalmeren de geest.

Wanneer de energie in je lichaam niet goed stroomt, voel je je moe, opgejaagd, snel gefrustreerd en emotioneel. In je lichaam voel je spanning, koude, kramp, stijfheid en pijnlijke plekken. Je hoofd voelt vol en druk en je stemming wisselt sterk. 

Qigong oefeningen hebben tot doel deze spanningen, ofwel stagnaties in energie, op te heffen door middel van zachte rek-, strek- en draaibewegingen die je spieren, pezen en gewrichten losmaken en openen en je organen intern masseren. Je lichaam wordt ont-spannen en daarmee verbetert de doorstroming van het bloed. Door het regelmatig beoefenen van Qigong gaat je energie weer stromen. Je voelt je je rustiger en vitaler en bent beter bestand tegen stress.

Qigong stemt adem, aandacht en beweging op elkaar af

Qigong bestaat uit opwarmoefeningen en series bewegingen die je langzaam en bewust uitvoert op het ritme van je ademhaling. Met je aandacht ben je bij de bewegingen die je maakt en voel je wat er in je lichaam gebeurt. Doordat de geest in het hier-en-nu bezig is met de beweging, je houding en ademhaling, kalmeren gedachten en wordt je hoofd rustig. Je voelt je kalmer en emotioneel stabieler.

Qigong maakt je bewust van je lichaam en vergroot je lichaamsgevoel.

Hoe vaak sta jij stil bij de bewegingen die je dagelijks maakt? Veel fysieke kwalen en klachten ontstaan of verergeren mede door een -vaak ongemerkt- verkeerd gebruik van het lichaam en een slechte lichaamshouding.

Qigong zorgt voor een goede lichaamshouding, wat op zichzelf al een helend effect op het lichaam heeft. Door daarbij met aandacht te bewegen, leer je beter luisteren naar je lichaam. Je voelt bewuster de signalen die wijzen op een verstoring: stijfheid, beursheid, pijn, koude, kramp. Door deze blokkades te leren verzachten en ontspannen, verminderen klachten en kan het ontstaan van kwalen en ziekte worden voorkomen. 

Wat kan Qigong voor je doen?

Qigong oefeningen zijn een vorm van gymnastiek, zelfmassage en actieve meditatie ineen. Daardoor werken de oefeningen effectief op meerdere terreinen.

De lichaamsoefeningen:

 • ontspannen je lichaam
 • vergroten je weerstand
 • versterken pezen, spieren en botten
 • maken de gewrichten soepel
 • verbeteren je lichaamshouding
 • verminderen pijnklachten aan rug, nek en schouders
 • versterken je spijsvertering
 • zorgen voor een betere, diepere ademhaling
 • verbeteren je evenwichtsgevoel
 • trainen je aandacht en kalmeren je geest
 • vergroten je lichaamsgevoel

Qigong oefeningen helpen de balans van je gezondheid herstellen.

Een oude, beproefde wijsheid

Qigong oefeningen kennen een hele lange traditie. De oudste melding van deze lichaamsoefeningen gaat terug tot 2,500 jaar geleden en door de eeuwen heen zijn vele oefeningen verder ontwikkeld en verfijnd. 

Wetenschappelijke onderzoeken uit de laatste decennia tonen aan dat qigong heel effectief is voor het verbeteren van je fysieke en mentale welzijn en het versterken van je immuunsysteem. De oefeningen werken zowel preventief ter voorkoming van ziekte als herstellend bij (pijn)klachten en aandoeningen.

Scroll to Top