Even voorstellen: Saskia Wolda

Voedingsdeskundige, leefstijlcoach, enthousiast Qigongbeoefenaar en eetliefhebber

Na een eerste loopbaan als kunsthistorica, schrijver, tentoonstellingsmaker en coach voor beeldend kunstenaars kwam ik op een dag in aanraking met Qigong. Het zorgde voor een keerpunt in mijn leven, en mijn gezondheid. Deze eeuwenoude gezondheidsoefeningen brachten mij terug in contact met mijn lichaam.

Een auto-ongeluk in mijn pubertijd met blijvende beschadiging, jarenlange therapieën en meerdere operaties hadden mij uit mijn lichaam getrokken. Ik leefde prima vanuit mijn hoofd, probeerde de wereld te begrijpen via kennis en boeken, maar worstelde ondertussen met de stress, onzekerheid, verdriet en angst die in mijn lichaam waren vast gaan zitten. De eenvoudige Qigong oefeningen deden iets dat geen enkele andere therapie of behandeling mij eerder had gebracht: ze leerden mij lichamelijk en geestelijk te ontspannen en opnieuw -te durven- luisteren naar wat ik voelde.

Het was een belangrijke ontdekking: mijn lichaamsgevoel bleek de sleutel tot een betere gezondheid, want mijn lichaam vertelt me precies wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Doordat ik beter ging luisteren naar de sensaties en reacties in mijn lichaam, leerde ik mijzelf beter kennen en ging ik beter voor mijzelf zorgen. Ik voelde me weer goed, rustig, sterk en kalm, en mijn belangstelling groeide voor de vraag naar wat gezondheid nu eigenlijk is. Wat maakt ons gezond? Hoe kunnen we onze gezondheid lichamelijk, geestelijk en emotioneel zo goed mogelijk behouden? Twee andere interesses van mij kwamen op dit punt hiermee samen: de filosofie van de levenskunst – de vraag hoe je een goed en betekenisvol leven kunt leiden, en mijn liefde voor eten.

Mijn interesse in gezondheid, preventie van ziekte en natuurlijke genezing groeide uit tot een studie. In de afgelopen jaren volgde ik het basisjaar Chinese geneeswijze aan de Academie Qing-Bai en behaalde daar ook mijn diploma Voedingsleer TCM. Ik studeerde Medische basiskennis om ook de Westerse visie op de werking van het lichaam in gezondheid en ziekte beter te begrijpen. Een specifiek gebied waar ik mij in verdiep, is de invloed van mentale en emotionele spanningen op onze gezondheid. Hiernaast school ik mij in het geven van Chinese hoofdmassage, een prachtige techniek om spanningen te verlichten en lichaam en geest in meditatieve rust te brengen. 

Inmiddels beoefen ik al meer dan 13 jaar traditionele Chinese bewegingskunsten als Qigong, Dao Yin, Tai Chi en Baguazhang. Door training en zelfstudie onder leiding van gekwalificeerde leraren heb ik veel kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van therapeutische lichaamsoefening die ik graag overbreng. Qigong is onderdeel van mijn dagelijks leven en net zo belangrijk geworden voor het behoud van mijn gezondheid als goed eten en drinken, slapen en ademhalen.

Eten is mijn passie. Ik heb een eigen moestuin, ik hou van koken, geniet ontzettend van de geuren en smaken van vers eten en ben, ondanks de kennis die ik inmiddels heb, altijd weer verbaasd hoe groot de invloed van voedsel is op ons fysieke en mentale welzijn. Bezig zijn met eten en voeding is voor mij een liefde voor de mens en de natuur en een diepe waardering voor de betekenis die eten voor ons heeft

Scroll to Top