Maak je handen vuil aan fruit! Beter voor je gezondheid, beter voor het milieu. En je hebt contact met een wonder van de natuur.

Je zal in een goed restaurant als dessert een fraai opengekruld plastic bakje gesneden fruit voorgezet krijgen. Een blikje ingemaakte kersen. Of nog fraaier: een zakje knijpfruit. Dat is zacht gezegd een teleurstelling, ronduit een belediging, dat pik je niet, daar ga je geen 10,- tot 12,- euro voor neerleggen. In een restaurant wil je vers gesneden, heerlijk smaakvol fruit van de beste kwaliteit op een mooi opgemaakt bord.

Wat zijn wij mensen toch rare wezens als het op eten aankomt. Wanneer wij onze eigen boodschappen doen, gunnen we onszelf vaak snel & makkelijk & (liefst) goedkoop, maar gaan we er eenmaal voor zitten en geld uitgeven, dan verwachten we kwaliteit. We betalen niet alleen voor het feit dat iemand anders onze maaltijd maakt, we zijn bereid geld uit te geven voor mooie producten, goede smaken, eetplezier en sensueel genot. Waarom geven we onszelf dat niet dagelijks?

Neem fruit. Fruit eten is een van de makkelijkste manieren waarop je dagelijks kunt genieten van heerlijke smaken. Fruit is niet duur, natuurlijk gezond en er is een hele grote variëteit aan soorten, van inheems tot exotisch. De smaak van fruit gaat van zacht en fris tot meer uitgesproken zuur en diep zoet en allerlei subtiele combinaties daarvan. Fruit is verkoelend, fruit geeft ons lichaam natuurlijke suikers, vocht en vezels, vitamines en mineralen. Fruit is een cadeautje van de natuur.

Maar ja, cadeautjes komen vaak in een verpakking. En laat daar nu een moeilijkheid liggen. Een blog dat ik tegenkwam op Internet (online magazine van Glamour, maart 2019) opent als volgt: “Lekker, zo’n hele mango meenemen naar je werk. Maar in praktijk is het niet zo praktisch: 1) Snijden is een ellende. 2) Het kost veel tijd. 3) Overal. Ligt. Sap.”

Het is maar een toevallig gekozen voorbeeld, en toevallig gaat het over een mango, maar het somt denk ik precies op waar voor veel mensen een probleem ligt met bepaalde soorten fruit: er zit een schil omheen die voor ons mensen onverteerbaar is. Die moet er dus af. Dat kost wat tijd en het betekent een lijfelijk contact met voedsel dat blijkbaar als ‘geklieder’ wordt ervaren. Het is een reden om de rijpe, sappige peer of perzik, een ananas, kiwi, lychees of sinaasappel dan maar niet te eten. Of iemand anders moet het vuile werk voor ons doen.

Zo vervolgt de Glamour: “Een fijne uitkomst: voorverpakt fruit. Zo’n plastic bakje met voorgesneden stukken mango, bijvoorbeeld.”

Wanneer ik zoiets lees, moet ik een lachbui bedwingen en tegelijkertijd mijn best doen om niet somber te worden. Okay, we willen dus allemaal graag gezond zijn en gezond blijven, we willen graag een fit lichaam dat goede voedingsstoffen binnen krijgt, we willen graag lekker eten, maar een beetje moeite doen om zoiets simpels als een gezonde en heerlijke mango (of peer of perzik) zelf te schillen, nee, dat gaat te ver –

De voedingsindustrie vindt onze gemakzucht geweldig. Met enthousiasme en veel creativiteit zijn er nieuwe ‘producten’ gelanceerd. Snoepgroentes. Snackfruit. Knijpfruit. Fruitshoots. Kant-en-klare supersmoothies. Maak het de mens gemakkelijk! Voorgewassen en voorgesneden, gepureerd voor je zodat je zelfs niet meer hoeft te kauwen, compleet met (toch weldegelijk) verlies aan smaak en vitamines en door de productie, vervoer, opslag en verpakkingen duurder dan los fruit. En vanwege de fraaie plastic en kunststof verpakkingen ook nog zwaar belastend voor het milieu.

Vind je dit echt een betere keuze? Omdat jij schillen een ellende vindt? Dat is het niet.

Het is zo eenvoudig: koop los fruit, op de markt, bij de groenteboer of bij de super. Veel zacht fruit als bessen, frambozen, aarbeiden, kersen etc. kan zo in de mond. Het schillen van een banaan is een peuleschil. Een appel eet je zo uit de hand. Fruit met stevige huid en haar? Schil, snij in stukjes, doe het in een herbruikbaar tupperwarebakje en neem het mee naar je werk. Ja, het Kost. Wat. Tijd. Namelijk een paar minuten. Worden je handen plakkerig van het verse fruitsap? Er is kraanwater en een handdoek. Het is goedkoop, supervers, verfrissend of als je wil heerlijk zoet en altijd gezond. En? Ben jij die paar minuten niet waard? Is jouw gezondheid die paar minuten niet waard? Is het milieu die paar minuten niet waard?

Zet jij echt liever je mond aan een plastic tuit van een Twistshake Squeezback Strawberry of Mango Therapy om gepureerd fruit als een jong kind naar binnen te zuigen? Omdat fruit ‘eten’ moet?

Fruit heeft last gekregen van een dubbel imago. Aan de ene kant weet iedereen dat fruit eten gezond is en heel veel mensen vinden veel fruitsoorten lekker, zo niet heerlijk; aan de andere kant halen heel weinig mensen de aanbevolen 2 stuks fruit per dag. Terwijl er absoluut geen gebrek is aan aanbod. 

Wat is er aan de hand? Is het pellen, schillen en snijden van fruit echt de moeilijkheid? Vinden we fruit minder lekker nu onze smaak vaak ‘verpest’ is door het superzoete glucose-fructose stroop dat in tal van industrie producten wordt verwerkt? Willen we inderdaad onze handen niet ‘vuil’ maken aan de schillen, vliezen, het sap van fruit? (“Overal. Ligt. Sap.” – hoe veelzeggend is dit: zintuigelijk contact met voedsel ervaren als vies… het voedsel waar jij van bent gemaakt, waar jouw lichaam de brand- en bouwstoffen uit haalt om jouw in leven te houden). Ik weet het niet, weet u het?

Laat fruit eten niet worden tot een gezond ‘moetje’. Een plastic bakje vitamientjes dat je bij de lunch weg eet. Een kant-en-klare supersmoothie als ontbijt. Of als dieptepunt wat mij betreft: een o, zo makkelijk en snel zakje knijpfruit. Op deze manieren fruit eten leidt tot een gebrek aan bewustzijn van en respect voor de natuur, laat staan voor de vele, vele mensen die overal ter wereld maandenlang zorgen dat het fruit goed groeit, rijpt en vaak handmatig wordt geplukt.

Fruit eten is een ervaring. Neem die paar minuten, ook samen met je kind, zodat het leert wat fruit is, leert schillen en snijden en daar niet ‘vies’ van wordt. Ruik de geuren van fruit, proef bewust de smaken, voel met je vingers de huid, schillen, vliezen, geniet van het sap dat in (en langs) je mond loopt. Neem even de tijd om stil te staan en te genieten van zo’n kant-en-klare en op natuurlijke wijze schitterend verpakte delicatesse uit de natuur.

Saskia Wolda

Leefstijlkunde | Voeding | Positieve gezondheid | Preventie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top